Saopštenje za javnost povodom zagađenja

Beogradski trkački klub od svog osnivanja se vodi vizijom u kome akivni pojedinci preuzimaju odgovornost za svoje zdravlje i ujedno postaju agenti u promociji sportske kulture u Beogradu. 

Naša filozofija uvek je uključivala ideju da ne postoji bolja fizička aktivnost, nego trčanje na otvorenom, u prirodi, zajedno sa svojim timom i sve to pod stručnim nadzorom fakultetski obrazovanih profesora fizičke kulture, doprinosi sveopštem kvalitetu života svojih članova, kako na fizičkom, tako i na mentalnom planu. 

Povodom sve učestalijih pitanja članova i prijatelja kluba i šire javnosti saopštavamo naš stav povodom treniranja trčanja u uslovima alarmantne zagađenosti vazduha.

Na osnovu preporuke Svetske zdravstvene organizacije i Insituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“, koji se posebno odnosi na boravak i rad na otvorenom: 

Kada je u pitanju zdrava populacija, preporučuje se da se u danima sa povećanim stepenom zagađenja fizička aktivnost ne obavlja na otvorenom prostoru.

Beogradski trkački klub svakog dana prati kvalitet vazduha na lokacijama na kojima se trening odvija, i na osnovu parametara za taj dan modifikuje planirani trening.  Za praćenje i analizu koristimo mrežu SEPA, “OBJEDINJENI PRIKAZ AUTOMATSKOG MONITORINGA KVALITETA VAZDUHA U REPUBLICI SRBIJI” koja je vidljiva na www.amskv.sepa.gov.rs/ 

Kao Klub odgovoran pre svega svojim članovima, obavezujemo se da stalno radimo na podizanju standarda da zadovoljimo njihove potrebe. Zato ćemo u uslovima koji ne zadovoljavaju standard za trčanje napolju trening obavljati: u sali sportskog centra Sport Active, u Atletskoj dvorani na Banjici i otvoreni trening trčanja vikendom Avali. 

Svim članovima i trkačima Beograda koji pripremaju trke na proleće i koji imaju mogućnost da trening trčanja urade unutra, predlažemo trening na trkačkoj traci ili na lokalitetu gde je kvalitet vazduha prihvatljiv. Svim prijateljima kluba i javnosti preporučujemo da prate zvanične podatke, preuzimaju preventivne mere, i ne izlažu svoje respiratorne organe dodatnom riziku bez potrebe. 

Sva zvanična saopštenja Kluba pratite na našoj FB grupi i na našem sajtu.

Dragoljub Milosavljević
Direktor Beogradskog trkačkog kluba