Peta sezona u BRC Trail Crew iznedrila je desetak novih trejlaša, preko 20 novih ultraša i ponovo šampiona Skyrunning lige Srbije!

Na kraju svake sezone, dobro je okrenuti se na tren da bismo sumirali sve utiske i sledeću učinili još kvalitetnijom i boljom.  

Letnja sezona je startovala početkom maja, kada smo i postavili individualne ciljeve. Prvi put ove sezone odlučili smo se da napravimo dve grupe, jer se pokazala potreba za razdvajanjem iskusnijih trkača od početnika. Prva grupa, tzv. skyrunning grupa, namenjena je iskusnijim trkačima, koji su već duže vreme u trejl trčanju, a druga grupa odnosno trejl grupa je bila namenjena svima koji se prvi put susreću sa trejl trčanjem.

Planirane trke za skyrunning grupu bile su:

  • Ultra trail Stara planina
  • Lavaredo ultra trail
  • Jadovnički ultramarathon
  • Sinjavina skyrace
  • Župska vinska trka
  • Dalmacija ultra trail

Planirane trke za trejl grupu:

  • Jadovnički ultramarathon
  • Župska vinska trka
  • Dalmacija ultra trail
Jadovnički ultramaraton

Kada govorimo o zacrtanim ciljevima, oni su se dosta razlikovali, pre svega, u zavisnosti od iskustava trkača, a potom i od njihovih ličnih želja. Oni iskusniji su se odvažili da ove godine probaju da istrče i svoju prvu ultru ili sve trke Skyrunning lige Srbije, dok je za početnike bilo najvažnije da završe svoju prvu trku.

Početnici su posebno bili oduševljeni različitošću podloge po kojoj trče, kao i činjenicom da jedna trka u sebi može da podrazumeva trčanje po svim vrstama terena (blato, kamenje, planinski putevi, asfalt, sipar i dr.), te sposobnost da se ovi tereni što brže i spretnije savladaju za njih predstavlja poseban izazov u nastavku trčanja.

Ukratko, svi su ostvarili svoje postavljene ciljeve, tako da nakon ove letnje sezone imamo desetak novih trejl trkača i trkačica, preko 20 novih ultramaratonaca i ultramaratonki, a dva trkača i tri trkačice su učestvovali na završnoj trci (na kojoj učestvuju samo najbolji) Skyrunning lige.

Ove godine, BRC Trail Crew je dao i šampiona Skyrunning lige Srbije, a to je Nikola Ilić, koji je po drugi put postao najbolji nebeski trkač Srbije.

Ono što je takođe značajno napomenuti jeste da je ekipa BRC Trail Crew-a među najbrojnijima gde god da se pojavi, a tako je bilo i na trkama ove sezone. Potrudićemo se da ovu tradiciju nastavimo i u sledećoj, zimskoj sezoni.

U sezoni koja je pred nama, planiramo da radimo na pravljenju baze za naredne izazove koji nas očekuju, ali i da organizujemo putovanja na nove i interesantne destinacije za trčanje, sa još lepšim predelima i zahtevnijim stazama.