Znojenje je dobro, ali oprema za trčanje leti treba da ti bude saveznik

Postoji jasan razlog zbog koga se znojimo, a to je održavanje telesne temperature na što konstantnijem nivou. Zbog toga, prilikom izbora opreme za trčanje tokom letnjih dana, treba obratiti pažnju na izbor materijala od kojih su sačinjeni osnovni komadi opreme.

Fashion yes yes:

Odeća treba biti od što lakših i što prozračnijih materijala, a količina odeće koju nosimo trebalo bi da bude svedena na minimum. Izaberite svetlije materijale, koji na sebi imaju oznaku koja ukazuje na brzo sušenje.

No-no:

Izbegavajte pamučnu odeću i onu koja ima velike aplikacije (koje su često od gume) i koje sprečavaju našu kožu da diše.

Sintetika, pokriveno teme, light & short

A šta sa nogama?

Pored odeće, pažnju treba obratiti i na patike koje nosimo, treba izabrati one koje poseduju prozračno gornjište koje omogućava stopalu da lepo diše i oslobađa se viška toplote.

Dobar izbor čarapa može u velikoj meri smanjiti rizik od nastanka žuljeva koji su rezultat povećanog trenja usled pojačanog znojenja stopala. Čarape od veštačkih materijala, koje su specijalizovane za trčanje, uvek su dobra investicija i mogu dosta doprineti pozitivnom osećaju tokom trčanja.

Ne zaboravimo glavu na trčanje!

Pored osnovnih komada opreme leti su nam potrebni i kačket ili vizir, naočare za sunce, pojas za hidrataciju (omogućava nam da nosimo određenu količinu tečnosti uvek sa sobom) i krema sa zaštitnim faktorom.