Dan Nordijskog hodanja u Srbiji mogao bi da postane tradicija!

U saradnji sa Školom nordijskog hodanja Beogradskog trkačkog kluba, ovaj zanimljiv sport isprobali su članovi Nordijske poslovne alijanse zajedno sa ministarkom Tatjanom Matić i ambasadorima nordijskih zemalja u Srbiji.

Nakon predstavljanja programa, prisutni su imali prilike da zajedno odrade trening nordijskog hodanja na Adi

Beograd, 23. jun 2021. godine – Škola nordijskog hodanja Beogradskog trkačkog kluba održala je juče trening nordijskog hodanja na Adi Ciganliji za članove Nordijske poslovne alijanse i predstavnike diplomatskog kora. Prisutne su pozdravili ambasador Finske Kimo Lahdevirta i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, koji su se i sami ovom prilikom oprobali kao nordijski hodači.

Tehniku nordijskog hodanja isprobalo je oko pedeset gostiju Nordijske Poslovne Alijanse u Srbiji, predstavnici sve četiri nordijske ambasade, ali i predstavnici medija. Oni su isprobali tehniku hodanja sa nordijskim štapovima, i ishodali svoj prvi nordijski kilometar. 

“Današnji čas nordijskog hodanja ima za cilj da podigne svest o važnosti bavljenja fizičkom aktivnošću u prirodi kao i o aktivnoj socijalizaciji koja nam je naročito falila usled pandemije COVID-19.  Ovo je ujedno i poziv da se pokrenemo na svim životnim poljima – da sa novom energijom stvaramo, kreiramo i doprinosimo zajednici“ – izjavila je Iva Petrović, izvršna direktorka Nordijske poslovne alijanse. 

“Nordijsko hodanje efektivnije je od regularnog hodanja, jer se zbog korišćenja štapova angažuje i gornji deo tela. Ujedno, lepota nordijskog hodanja je u tome što mogu da se priključe svi, bez obzira na godine i fizičku spremnost i da se na bezbedan način bave sportom u prirodi“, istakao je ambasador Lahdevirta.   

Predstavnici ambasada nordijskih zemalja sa ministarkom Tatjanom Matić

“Resorno ministarstvo za turizam u skladu sa novom strategijom EU u okviru razvoja turizma u post-kovid periodu će se pre svega oslanjati na održiv, ekološki turizam. Ovaj sport koji ima već dugu tradiciju u nordijskim zemljama, postaje sve popularniji i kod nas. Pored toga što je izuzetno zdrav vid aktivnosti i dostupan svima, naše prelepe planine, jezera i ruralni krajevi su zaista idealne lokacije za upražnjavanje treninga ovog tipa. Radujem se da po prvi put isprobam nordijsko hodanje”, izjavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, gospođa Tatjana Matić.

Pod pokroviteljstvom četiri nordijske ambasade, Nordijska poslovna alijansa okuplja nordijske kompanije u Srbiji i domaće kompanije koje za cilj imaju da se poslovno povežu sa kompanijama u nordijskim zemljama, kao i da neguju nordijske vrednosti – savestan i održiv način poslovanja, transparentnost, inovativnost, društvenu odgovornost, zaštitu životne sredine i zdrav život.  

Beogradski trkački klub postoji od 2011. godine. Program Škole nordijskog hodanja pilotiran je 2019. kao jedinstveni, stručno vođeni, četvoromesečni, grupni program vežbanja na otvorenom. Tokom 2020 i 2021, 500 Beograđana i Beograđanki prošlo je kroz ovu obuku, čineći ga najpopularnijim grupnim programom na otvorenom. 

KAO ŠTO SMO PRE 10 GODINA POPULARIZOVALI TRČANJE KOJE JE TADA BROJILO PAR STOTINA ATLETIČARA I KADA SU ŽENAMA KOJE TRČE DOBACIVALI NA ULICI (A I DALJE TO RADE U MALIM MESTIMA SRBIJE), BRC SE OBAVEZUJE DA ĆE ZA NE MANJE OD 3, A NE VIŠE OD 5 GODINA USTOLIČITI NORDIJSKO HODANJE KAO TREND. ŠTAPOVI ZA NORDIJSKO HODANJE POSTAĆE DEO POPULARNE SLIKE NAŠEG GRADA. RAZGLEDNICE ADE CIGANLIJE I DRUGIH PEŠAČKIH STAZA IMAĆE NORDIJSKE HODAČE.

VEROLJUB ZMIJANAC, osnivač BRC-a

Pogledajte i prilog Tanjuga:

TANJUG | Na treningu nordijskog hodanja na Adi i ministarka turizma