Škola nordijskog hodanja u Beogradu

Da budeš fit hodaj ka reci a ne ka apoteci!

Možeš biti fit i u dobroj formi čak i ako samo hodaš tj. hodaš nordijski jer uz ovu aktivnost aktiviraš 90% mišića u telu i sagorevaš oko 800 kalorija!

Caka je u korišćenju štapova za hodanje i aktiviranju mišića ruku, ramena i ledja uz smanjenje pritiska na zglobove, tetive i ligamente.

Ova aktivnost je umerenog intenziteta i ne postoji opasnost od povreda tako da nordijskim hodanjem mogu da se bave svi – od 7 do 77 i više godina!

Nordijsko hodanje je posebno dobro ako imaš višak kilograma, probleme sa zglobovima, loše držanje, bolove u leđima, zaleđeno rame, dijabetes, srčane smetnje itd.

Izvorno je nastalo kao letnji trening za skijaše, jako brzo se proširilo na sve druge sportske i starosne grupe. Zaštitni znak nordijskog hodanja su štapovi za hodanje.

Škola nordijskog hodanja vrši upis za početnike, savladaj nordijsko za 4 meseca!

Po čemu se razlikuje od obične šetnje?

Prednost nordijskog hodanja je njegova jednostavnost jer radimo ono što već znamo od malih nogu – hodamo.

Kretanje je slično kao kod običnog hodanja, ali zbog korišćenja štapova dodatno su angažovani mišići gornjeg dela tela – ruke, ramena i leđa.

Zato je ovo jedinstvena aktivnost kojom zatežete čak 90% mišića u telu. Ako ne volite ili ne možete da trčite, dižete tegove, imate višak kilograma, probleme sa zglobovima, loše držanje, bol u leđima, dijabetes, srčane smetnje i sl, nordijsko hodanje je za vas.

Sve što je potrebno su štapovi za hodanje, udobna odeća, patike i dobra volja. Ako imate i dobro društvo, onda je to potpun užitak za telo i um.

Po čemu se razlikuje od trčanja?

Osnovna razlika je u korišćenju štapova sa jedne strane, a sa druge, nedostatak faze “leta“. Za razliku od trčanja, kod hordijskog hodanja u svakom trenutku vam je najmanje jedna noga u kontaktu sa podlogom.

Kod nordijskog hodanja više se angažuju mišići gornjeg dela tela, manje noge i gluteus. Ova aktivnost je umerenog intenziteta i ne postoji opasnost od povreda. Disaćete lakše i prirodnije ćete napredovati.

Trčanje pred vežbača stavlja od samog početka izazove treninga u višim zonama intenziteta. Kod nordijskog hodanja, dominantan izvor energije su masti. Srčani puls vam neće prelaziti 70% maksimuma.

Dodatna prednost nordijskog hodanja je činjenica da zaista možemo da ga izvodimo svuda. Po asfaltu, ulici, betonu i šljunku, blatu i travi. Dobre i udobne patike i štapovi odvešće vas daleko.

Pozitivni efekti nordijskog hodanja za vežbače

  • Treniranje od 30 do 60 minuta u prirodi i tri puta nedeljno snižava rizik od raka, srčanih oboljenja i depresije.
  • Jačanje kostiju, naročito kuka i rešavanje problema “zaleđenog” ramena.
  • Bolju gipkost, držanje, jače mišiće.
  • Snižavanje lošeg i povećanje dobrog holesterola.
  • Više snage, bolju pokretljivost, brži metabolizam, bolji imunitet i ravnotežu, druženje.
  • Ne postoji rizik od povređivanja jer je opterećenje ravnomerno rasporedjeno na noge i ruke. Intenzitet treninga je srednji, bez iscrpljujućih momenata.

 

Zar sve nabrojano nije dovoljno da počneš sa nordijskim hodanjem?

Program BRC Škole nordijskog hodanja

Trenira se 3 puta nedeljno od 60 do 90 minuta, pored reke, u zelenim delovima Beograd i u društvu tako da uvek bude smeha i opuštena atmosfere. 

Trening izgleda ovako:

  • Zagrevanje –razgibaš se, razmrdaš zglobove i mišiće (10-15 minuta)
  • Vežbe za jačanje mišića – ojaćaš celo telo.
  • Hodanje – hodaš sa štapovima umerenim tempom (30 – 75 minuta)
  • Istezanje – trening završavaš istezanjem i opuštanjem mišića. (5-15 minuta)

Program sprovode školovani instruktori, profesori fizičke kulture sa DIF-a (Fakultet za sport i fizičku vaspitanje na Košutnjaku) koji su obučeni za rad i treninge u oblasti nordijskog hodanja i rekreacije svih starosnih grupa.

Organizator Škole nordijskog hodanja je Beogradski trkački klub, sportsko udruženje koje od 2011. godine sprovodi programe na bazi trčanja za više od 4000 Beograđana i Beogađanki starosti od 16 pa do 106 godina 🙂

Detaljne informacije o programu

Program Škole nordijskog hodanja sprovodi Klub Nordijskih hodača “NORDIJAC”, prvi ovakav klub u Beogradu i Srbiji. Svake godine, na početku prolećne i jesenje sezone moguće je priključiti se početnom nivou programa.

Za aktuelne cene i termine treninga, posetite zvaničnu prezentaciju programa na linku ispod.