Škola trčanja na Dorćolu startuje za

Dana
Sati
Minuta
Sekundi

Salomon Speedcross 6 na testu kod Borisa: Ovo bi mogla biti idealna patika ako preferiraš brzo trčanje do 30-ak kilometara [TEST]

Isprobali smo čitavu kolekciju novog Salomona, a naši treneri su izabrali 3 modela koje ćete želeti u 2023-oj! Kako smo i navikli, outdoor/trail je i dalje sfera u kojoj Salomon dominira, pa vam predstavljamo dva modela trail patika (jedan ženski i jedan muški), ali odabrali smo i jedan par za road running, pa otkrijte kako su se pokazale na našim treninzima!

Pred vama je recenzija Salomon Speedcross 6, a mi smo istestirali muški model, i to od strane trenera Borisa Ristanovića, koji od prošle godine predvodi i BRC Trail sekciju, a prekaljeni je polumaratonac i Ironman.

Bez mnogo iznenađenja

Kad ovo kažem, to je pohvala!

Salomonov Speedcross je jedan od najpopularnijih modela i smatra se „legendarnim“ (postoji više od 15 godina). Možemo reći, nakon korišćenja i ranijih modela, da je to jedna pouzdana, izdržljiva patika, za brze treninge i takmičenja na svim terenima (i onim najzahtevnijim). Srećom, nova verzija modela nije izgubila svoj najbolji kvalitet: kramponi su i dalje jako izraženi i jedva čekaju da se dokopaju blata.

Đon ima duboke višesmerne krampone. On dolazi do izražaja na klizavim i mekim površinama. Takođe to znači da nema bojazni kod trčanja nizbrdo!

Nema proklizavanja, sigurni smo i u blatu!

Ovom prilikom patike su testirane u jesenjim uslovima (pošto nema prave zime) na beogradskim planinama i parkovima (od Košutnjaka do Avale) gde su definitivno morale proći “mud-test” – i titula je odbranjena!

Ovaj model je najpogodniji za mešoviti teren, posebno meku i blatnjavu podlogu, zahvaljujući redizajniranom rasporedu krampona koji odbacuju blato brže nego drugi modeli. Upravo ta poboljšana šara (čak 5 mm dubine) znači da se još bolje drži na mokrim i blatnjavim površinama.

Tehničke karakteristike:

Od malo izmena u odnosu na prethodnu verziju, izdvojio bih smanjenu visinu pete (32 mm u odnosu na 35 mm) i modifikovanu šaru.

A najveća promena se tiče težine, pošto je verzija 6 izgubila značajan broj grama: 298 g naspram 320 g koliko je bila teška verzija Speedcross 5!

Gornjište: prepoznatljivi Speedcross oblik. Sigurno uporište je omogućeno “quicklace” vezivanjem i “Sensifit” koji je integrisan u gornji deo.

Srednji đon: nudi odličan povrat energije, kao i značajno amortizovanje i izdržljivost. Zbog toga se ova patika može koristiti u gotovo svim uslovima, bez obzira da li se radi o kratkim i brzim deonincama ili dugim treninzima po najzahtevnijem terenu.

Đon: Dobro prijanjanja u blatu, Contagrip đon ima duboke višesmerne krampone. Ova guma balansira izdržljivost i prijanjanje na klizavim, mekim ili neravnim površinama.

Za koga je ova patika?

Ako ti je potrebna čvrsta i kvalitetna patika za mekane, mokre, strme tehničke terene sa puno vuče i zaštite, ovo bi mogla biti idealna patika, naročito ako preferiraš brzo trčanje na srednje duge staze, do 30-ak kilometara. Ako nemaš široka stopala, većina karakteristika će ti odgovarati.

Ova patika ti možda neće odgovarati ako imaš široka stopala ili ako preferiraš nešto mekši srednji đon. Takođe, ako si početnik i potrebna ti je veća stabilnost.

Zaključujemo

Speedcross 6 je odlična patika za mešoviti teren, posebno meku i blatnjavu podlogu, jer specifična šara na đonu to dozvoljava. Ova nova verzija Speedcross-a je slična svim svojim prethodnicima, ali po prvi put ispod 300 grama. Namenjena je za sve one koji imaju normalnu širinu stopala i teže vrhunskim performansama bez preterane mekoće (ali je ima sasvim dovoljno).

Ovaj model moćićeš da nađeš u Beosportu, a najbolji grupni trening trail trčanja pronađi u BRC Trail Runners ovde. Vidimo se na stazi!