Maraton akademija – najbrojnija maratonska grupa u Srbiji kreće na Ljubljanu, Njujork, Čikago, Valensiju…

Druga sezona BRC Maraton Akademije je gotova. Iza nas je 5 meseci treniranja na tri lokacije u gradu. Od starta sezone realizovali smo ukupno 83 treninga, od toga 67 treninga trčanja, kao i 16 treninga tehnike/snage  u atletskoj dvorani. Poslednji trening i kraj semestra bio je 27. Aprila.

Sezonu smo počeli sa 25-oro trkača u grupi, koju najvećim delom čine svi oni koji su tu bili i preko leta (22) kao i troje novih trkača, a završavamo se 30-oro jer nam se petoro priključilo u poslednjih par meseci. Od tog broja 12 je žena i 18 muškaraca. Ukupno je 19-oro istrčalo maraton, dok se ostali spremaju za trke koje slede do kraja godine.

Posle dosta duge prošle sezone i pauze između dva semestra od 15 dana, okupili smo se 19. novembra i počeli sa laganim treninzima. Dosta lagano smo trenirali do početka januara kada smo prvi put trčali 26 km. Zima i hladni vremenski uslovi nam nisu smetali. Polako smo dodavali kilometre i na treningu se zaustavili na 35km.

Sezona maratonskih trka otvorena je još u februaru u Sevilji, potom su se ređale trke u Barseloni u martu, Beč, Beograd, Madrid i Hamburg u aprilu. Polumaratonske trke više i ne računamo, jer nam je gotovo svaki vikend trening duži od 21,1 km, i predstavlja kontrolu forme.

Na maratonu u Beču smo učestvovali masovno. Šestoro je trčalo maraton i troje polumaraton. Trka je bila dosta zahtevna. Učestvovao je veliki broj trkača i prvih 20 km se trčalo u gužvi. Razdvajanje polumaratonaca i maratonaca je donelo malo više prostora ali i dosta toplije vreme u odnosu na start gde su se svi smrzavali. Staza dosta dobra, ali sa manje okrepa nego što se očekivalo. Rezultat sjajan – svi su istrčali, sjajno bodrenje, posle trke slavlje i odlazak u Prater. Bitna stvar – dobili smo još jednu devojku koja trči maraton ispod 4 sata!

Drugi, još veći događaj, bio je Beogradski maraton. Na ovoj trci je učestvovalo 13-oro, 9 je trčalo maraton i 4 polumaraton. Vreme je bilo nikad bolje, bar u poslednjih par godina. Oblačno, bez jakog vetra. Prvi deo trke, sve do razdvajanja sa polumaratoncima protiče dosta brzo svim trkačima. U hroničnom nedostatku navijača i podrške u drugom delu trke, članovi ekipe se organizuju i krećući se automobilom prohodnim ulicama, brzo se premeštaju uz trku, praveći punktove za navijanje. Podrška ali i okrepa prijala je svima, ne samo drugarima iz grupe. Sjajan primer drugarstva i kolektiva u grupi.

Svakako vredan pomena, je i jedan član koji se sprema za IRONMAN, te sa nama trenira trčanje, jer je deo te trke na kraju i maraton.

Nova sezona počinje 12. Maja. Treninzi će biti ponedeljkom i sredon od 19h na Ušću i subotom od 7h na Adi.

Za završnu trku planiran je maraton u Ljubljani, već godinama jedna od najboljih trka regiona po mnogim važnim parametrima. Ipak, veliki broj članova grupe se prijavio i za druge trke, kao što su Njujorški maraton, maraton u Čikagu, Berlinu, Sankt Peterburgu, Atini, Valensiji.

U odnosu na prvu sezonu kada smo počeli program, u kome nas je bio sličan broj kao i sada, ali samo sa petoro koji su već istrčali maraton, sada je stvar drugačija. 30-oro je istrčalo bar po jedan maraton, i svaki novi član kada dođe, neuporedivo mu je lakše da brzo i jednostavno dođe do željenih 42km. Ono što je meni važno, to je da sezonu završavamo bez i jedne povrede. Fenomenalan rezultat. Evidentan je porast broja trkača koji redovnije trenira snagu ali i jedan broj koji ide na jogu.

Maraton smo približili ,,običnom” čoveku. Naši članovi nisu sportisti. To su tate, mame, IT-evci, ekonomisti, veterinari, pravnici, nastavnici muzike, hemije, direktori. Postali smo najbrojnija maratonska grupa u Srbiji i planiramo da budemo još brojniji u novoj sezoni.