Trkački Izlet na Kosmaj

Izlet na Kosmaj nam otkriva ovu predivnu planinu-šumu. Naime, reč Kosmaj nastala je od keltske reči cos (šuma) i predindoevropske reči maj (planina). Istrčaćemo ili ispešačiti (treking) ovaj nimalo lak trening koji uključuje minimalno 4km uspona.

BRC organizuje više godišnjih izleta i akcija za sve članove Kluba, bilo da su aktivni članovi u trening grupama ili članovi sa Godišnjom članarinom. Ovaj događaj je otvoren za sve BRC Članove.

Trkački program

Na programu su dve trkačke i jedna pešačka tura:

  • Trčanje / treking: 11 km od naše baze do spomenika na vrhu i nazad
  • Trčanje: 16 km od naše baze preko vrha (oko spomenika), do manastira Tresije i nazad

Staza kreće uzbrdo, prolazi asfaltnim putem sa južne strane Kosmaja. Put nije prometan. Ovaj deo staze je dugačak 4km. Staza se nastavlja kroz šumu, kroz vikend naselje, pa se onda vraća istom asfaltnom cestom nizbrdo kroz šumu. Na vrhu postoji česma sa vodom za piće.

Drušveni program

Nakon treninga ostajemo na kupanju na bazenima Tenesi. Ovaj privatni kompleks čine 3 bazena (dečiji, srednji i poluolimpijski), restoran, kafić i prenoćište. Druga varijanta je zajednički odlazak do restorana “Kod Tome i Nade” u selu Nemenikuće, nekih 10-20 minuta vožnje od naše baze. Zanimljive lokacije koje možete posetiti:

  • Manastir Pavlovac iz XV veka
  • Manastir Tresije
  • Ruševina manastira Kasteljana, selo Nemenikuće
  • Spomenik kosmajskim borcima iz II Svetskog rata na vrhu
  • Spomen kosturnica

Detalji o akciji u 2020. godini

Mesto okupljanja i naša baza su bazeni “Tenesi” u 8:15h. Ulaz na bazen je oko 300 RSD.

Za ovaj događaj nije potrebno prijavljivanje. Svi koji ne stižu u subotu na trening, mogu ga odraditi u regularnom terminu u nedelju na Adi. Kalendar događaja možete pogledati OVDE.