Iz ugla trail coach-a: Salomon Sense Ride 4 nakon 300 km treninga

Salomon Sense Ride 4 je unapređena verzija univerzalne patike Sense Ride 3. 

Pre nego što pristupim analizi samih patika, evo i specifikacija o samom modelu patika, koji možete naći i na sajtu Beosport-a:

Responsive ride

Optimalna apsorpcija đona i Optivibe™ pena apsorbuju vibracije i smanjuju mišićni umor bez dodatnog opterećenja.

Ležište stopala i zaštita

Gornjište patike kombinuje precizno fiksiranje stopala posebno u predelu pete, otporni materijal i zaštitnu mrežicu.

Univerzalni grip

Contagrip® đon od gume pruža odličan grip na svim vrstama podloga. Profeel film štiti stopalo od oštrih predmeta na stazi.

Sve statistike

Težina (g): 290

Visina đona na peti (mm): 27

Visina đona na prstima (mm): 19

Drop (mm): 8

Đon: Contagrip ® MA,

Šasija: Profeel film

Midsole: Optivibe™

Pertle: Quicklace

Gornjište: EndoFit™, SensiFit™

Kako bi ova recenzija bila što bolja u ovim patikama sam prešao preko 300km, i trčao na najrazličitijim terenima, Suva planina, Ovčar i Kablar, Avala, Košutnjak, Ada.

Sense ride 4 u odnosu na ranije modela Salomona je malo šira u gornjem delu, tako da odgovara i osobama sa širim stopalima. Pri prvom obuvanju odmah se oseti da je patika udobna i malo tvrđa, što je dobro jer ćete trčati ekonomičnije.

Što se tiče pertlanja, tu su Quicklace, na jeziku postoji džep da se pertle ubace, moguće je ubaciti ih ali malo teže i sporije.

Gornji deo patike je u najvećoj meri od meš platna. U odnosu na prethodne modele trabalo bi da je ova tehnologija napredovala i da platno duže traje. Tokom trčanja, i ako sam u nekim trenucima gazio po vodi, voda bi brzo izašla iz patika, i brzo bi bile suve. Prednji deo patika je ojačan tako da štiti vaše prste.

Jedna stvar koja mi se nije svidela to je uložak jer sam posle dugih trčanja primetio da se uložak pomerio, što može biti nezgodno i dovesti do žuljeva.

Kramponi su manji, što omogućava i trčanje na asfaltu, ja sam trčao 8km samo na asfaltu i nisam imao nikakvih problema, ali svakako treba izbegavati asfalt :). Posebno me je oduševilo kako đon prijanja na sve podloge, blato, makadam, stene, kiša, reaguje uvek isto i nema proklizavanja što vam daje dodatnu sigurnost pri trčanju.

Trenutno jedna od najboljih patika kod nas, koja se preporučuje za maratonske dužine, strme uzbrdice i nizbrdice.