BRC Tim za Decu

TIM ZA DECU je grupa odraslih ljudi posvećena trčanju i poboljšanju života i zdravlja dece. Ovi trkači daju smisao svojim pretrčanim kilometrima skupljajući novac za programe za decu i mlade.

Šta ako vaše trčanje može pomoći mladima?

U Srbiji 90% dece osnovnoškolskog uzrasta ima deforimtete stopala. U Srbiji svako peto dece pati od ozbiljne gojaznosti. Devojčice ne rade fizičko. Oko 15% dece ima deformitet kičme.

Ono što i sami možete primetiti jeste da se način života promenio. Decu teramo napolje, a nekada smo ih terali unutra. Kompjuter, telefon, tablet. Posebno su asfaltirana deca izgubila kontakt sa šumom i Prirodom. Sve ovo je uobičajeno, ali ne mora biti i normalno. Može drugačije.

Posledica ovog načina života jeste da u periodu kada je fizička aktivnost najznačajnija za razvoj osobe, deca ne stiču naviku i ne razvijaju se. Posledice ostaju trajne.

VAŠE DETE JE I NAŠE DETE: Beogradski trkački klub organizuje veliku kampanju “Tim za decu” kojim će svaki član tima pomoći jednom detetu da trči i živi aktivno.

“Vaše dete je i naše dete” je prepoznavanje i prihvatanje odgovornosti, svih aktivnih trkača i roditelja, da učinimo nešto dobro za zdravlje sve naše dece.

Mi smo prepoznali potrebu da deca iz Beograda dobiju kvalitetne programe za redovno bavljenje fizičkom aktivnošću na bazi trčanja. Mnogi naši članovi su roditelji, koji još jače prepoznaju tu potrebu.

BRC od 2011. godine pomaže odraslim ljudima u trčanju i postalo nam je jasno koliko naši članovi imaju problema sa zdravljem i sposobnostima da žive aktivno i funckionalno.

Među ljudima koji treniraju sa nama ima onih koji brzo napreduju i onih sa kojima treba raditi posebno lagano i postupno. Osnovni faktor koji pravi razliku jeste pitanje: da li ste trenirali i bili aktivni kao mali. Oni koji jesu, čak i da su tokom srednje škole i studija bili zakucani za stolicu, brže će videti efekte vežbanje i sa 35+. 

Tim za Decu je nastojanje i borba za prirodnog čoveka. Prirodan čovek je čovek u pokretu, pun energije da završava svoje radne zadatke, da se igra sa decom, da voli, da bude pozitivan i ostane aktivan duboko u starost.

021 - BBR Pedja

Strateška opravdanost Tima za Decu

Ministarstvo omladine i sporta prepoznaje ovo stanje i postavlja ga kao jedan od najznačajnijih ciljeva “Nacionalne strategije za razvoj sporta u Srbiji od 2014-2018“. Dva od četiri prioriteta u ovoj oblasti direktno su pitanja na koje Tim za Decu daje odgovor:

  1. Rekreativni sport za sve – to ste vi, naši trkači i članovi/ice tima
  2. Sport za decu i mlade – u službi edukacije i građenja zdravijih i boljih ljudi

Beogradski trkački klub želi da pomogne realizaciju Strategije. Iz našeg iskustva u radu sa sportskim sistemom videli da država iako ima jako dobre strategije često vrlo sporo realizuje planirane aktivnosti. Ranije smo se obraćali državi da nas podrži u programima, ali nas je praksa naučila da ne čekamo i da preuzmemo akciju u svoje ruke i realizujemo je na “grassroot” način. Ukoliko ste vi osoba koja ima moć u institucijama zaduženim za unapređenje sistema, čekamo vaš poziv!

Ko može da se priključi?

Tim za decu nije rezervisan samo za redovne članove Beogradskog trkačkog kluba nego je otvoren za sve trkače, nezavisno od broja godina, pola, nacionalnosti, mesta prebivališta i nivoa utreniranosti koje žele da svoje trčanje obogate i jednim humanim činom.

Maja, roditelj: Mislim da je ideja fantastična jer trenutno je situacija i sa rekreativnim i sa besplatnim dečijim sportom poražavajuća.

Na ličnom primeru veoma dobro znam koliko dete koje nije talentovano za određeni sport, nema uopšte šanse da se uključi u neku grupu i da ima redovnu fizičku aktivnost.

Naime, moje dete nije predisponirano za vrhunske rezultate, ali smatram da sva deca moraju da budu fizički aktivna.

Sve je bilo O.K. do školskog uzrasta kada sam je upisivala u tzv. školice sporta gde su u nekih sat vremena imali nekoliko različitih, uzrastu primerenih aktivnosti i deca su uživala, bez obzira da li su spora, brza, debela, mršava

Međutim, deci školskog uzrasta jedino što se nudi članstvu u privatnim “školicama” i “klubovima”. Ćerka je prvo krenula na odbojku, gde se vrlo brzo ustanovilo da nije talenat i uglavnom je provodila vreme na klupi i sakupljajući loptice, zatim na plivanje gde su tražili posle nekoliko meseci da se takmiči, pa je došao na red ples gde nije mogla da uđe u prvu postavu, a za njen uzrast više ne postoji druga postava itd.

Tako da mom detetu, kao i mnogima kojoj genetika nije bila sportski nastrojena, ostaje da se druži sa mamom na rolerima, po planinama i šetnjama. A deci treba omogućiti da se bave sportom u vršnjačkoj grupi.

Šta dobijaš priključivanjem?

Tim za decu je podržan od strane trenera Beogradskog trkačkog kluba, na čelu sa sportskim direktorom Kluba i prvim trenerom rekreativnog trčanja u Srbiji, Ivanom Radenkovićem koji za sve članove Tima za decu, osmišljava trening program duž cele godine. Mentori na ovom projektu su i treneri Škole trčanja Beogradskog trkačkog kluba, mladi profesianlni i sturčni treneri sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Begradu.

Članstvo u Timu za decu obogaćuje čoveka. Postoji zadovoljstvo u podizanju novca za stvarno važne razloge. Osećaj jedinstva sa ljudima na stazi, kada znaš da si trenirao zajedno po 6 meseci je neverovatan i kada znaš da ćete zajedno uraditi nešto jako dobro. To je prepoznavanje veće od onoga: ja sam trkač. 

I super je osećaj videti decu koja učestvuju u programima koji su finansirani kroz akcije u kojima ste učestvovali i kojima ste direktno doprineli.

Kako da se priključite Timu za Decu?

Priključivanje se vrši putem prijavnog formulara ovde. Pre prijave, molim vas isčitajte našu stranicu sa Pitanjima i odgovorima.

Tim za Decu prikuplja sredstava u BRC Fond kroz 3 aktivnosti:

Kupovina pretrčanih kilometara na Beogradskom maratonu

Svi trkači koji budu učestvovali na Beogradskom maratonu (5km, 21km ili 42km) možete se uključiti u Tim za Decu i dobićete našu podršku u tome da vaše pretrčane kilometre “prodate” članovima vaše porodice, prijatelijma i kolegama.

Ovo je super način da ostanete motivisani u treningu i da istrčite trku kako ne biste izneverili njihovu podršku i vaš cilj skupljanja sredstava.

A kada vas pitaju “Šta će ti to u životu?”, odgovorite: “Pored toga što je super, mogao bi i ti da se uključiš tako što ćeš kupiti jedan ili više kilometara od ukupno 21 koliko ću pretrčati 22. aprila 2017. Jedan kilometar je 1000 RSD, a novac ide u Fonda za decu”.

Aukcija eksponata na rođendanskoj žurci BRC-a

Svi mi imamo neke stare startne brojeve, medalje, majice i opremu koju bismo rado podelili sa drugim kolegama.

5. februara 2017. godine na rođendanskoj žurci BRC organizuje se aukcija na kojoj ćete moći da ponudite ove predmete članovima i prijateljima kluba.

Sav novac od prodatih predmeta ide  u Fond “Tima za decu – BRC”.

5% od svake uplaćene prve članarine

BRC od maja 2017. godine uvodi pravilo da 5% od uplate članarine novog člana (oni koji su po prvi put sa nama) donira u Fond za decu.

Ne vezano za ove događaje, novac uvek možete uplatiti kao generalnu donaciju. Podatke za uplatu pronađite ovde.

Programi koje se organizuju za decu

Sav novac koji se skupi kroz BRC Tim za Decu, korisiti se za programe za decu i mlade koji predstavljaju napor da se transofmiršu životi hiljade dece i mladih, od kojih mnogi nemaju dostupno prilike za redovno bavljenje fizikom aktivnošu kao način da se živi zdravije i ispunjenije.

Primarni programi su programi bazirani na trčanju koji promivišu fitnes dece i mladih, razvoj karaktera i ličnog postignuća, kao i fer plej i timski duh u takmičenju.

Novac koji se skupe članovi “Tima za Decu” omogućavaju:

  • Trening za nastavnike, vođe projekata i koordinatore programa za decu
  • Podsticaje za decu kako bi se ohrabrila da uzmu učešće u sportu (majice, oprema, medalje…)
  • Podsticaje za nastavnike i profesore (posebno fizičkog vaspitanja) da trče sa decom
  • Treninge i trke za decu, događaje, startne pakete i transport na trke za decu

Primeri programa koji će biti podržani:

  1. Maturanti maratonci su projekat profesora fizičkog vaspitanja Zemunske gimnazije Saše Porubskog kojim se srednjoškolci spremaju da istrče polumaraton, a oni najaktivniji u završnim razredima i maraton.
  2. Dečija trka u okviru Belgrade Business Run – U okviru programa ove trke organizuju se 3 trka: bebeća, za osnovce i srednjoškolce. Učešće u ovim trkama je besplatno za decu, a sva deca dobijaju brojeve, ručak i medalje.
  3. BRC Kids školica trčanja – Za sve trkače u ovkiru Beogradskog trkačkog kluba biće obezbeđen besplatna školica trčanja i sporta u istom terminu kada su redovni treninzi odraslih.

Prijavite svoj redovni program – Ukoliko i vaša organizacija organizuje programe na bazi trčanja pošaljite nam detalje programa i vaše planirane aktivnosti na mejl kontakt@belgraderunnignclub.com.

Programi koji uključuju i razvoj životnih veština imaju prednost. Od 2010. godine do 2013, osnivači Beogradskog trkačkog kluba, radili su u okviru Udruženja Aktivan život u kojem su se bavili podrškom mladih za mlade u učenju životnih veština kao što su postavljanje ciljeva, razvoj samopouzdanja, veštine donošenja odluke, vršnjačkog koučingu, jeziku saosećanja i edukacijimo o pravilnoj ishrani i trčanju.

Inspiracija za Tim za decu

Ideju i inspiraciju za “Tima za decu” pronalazimo u projektu “Team for kids“, New York Road Runners kluba. Pogledajte ovaj video da steknete ideju šta ćemo za koju godinu napraviti u Srbiji.

Korporativni “Tim za Decu” omogućuje vašim zaposlenima motivaciju da se bave trčanjem i razvoj timskog duha. Vi kao kompanija možete kupiti kilometre vaših zaposlenih. Saznajte više ovde.

Imate pitanja? Pogledajte FAQ stranicu pre nego što nam pošaljite mejl na kontakt@belgraderunningclub.com ili nas pozovote na 064 5072603.