Škola nordijskog hodanja u Beogradu

Na ovoj stranici saznajte više o nordijskom hodanju i o tome kako da nam se priključite na organizovanim časovima u Beogradu! 

Nordijsko hodanje je namenjeno svima koji su godinama neaktivni, svim uzrasnim kategorijama od 7-77 godina, onima koji ne vole da trče a žele fizičku aktivnost, osobama sa viškom kilograma, onima koji imaju problem sa zglobovima, lošim držanjem, dijabetičarima, srčanim bolesnicima itd.

Nordijsko hodanje je fizička aktivnost koja ima maksimalan efekat, a minimalan rizik od povreda jednostavno rečeno: NORIDJSKO HODANJE – SAMO DOBRO DONOSI, NIŠTA LOŠE.

Izvorno je nastalo kao letnji trening za skijaše, jako brzo se proširilo na sve druge sportske i starosne grupe. Zaštitni znak nordijskog hodanja su štapovi za hodanje. 

Po čemu se razlikuje od obične šetnje?

Istraživanja su ubrzo pokazala da je i do 46% efikasnije od običnog hodanja zato što:

 • Povećava potrošnju kalorija od 20 do 45 posto
 • Za 30% umanjuje opterećenje zglobova nogu i karlice
 • Pri nordijskom hodanju aktivira se čak 90%  mišića

U prosečnom treningu nordijskog hodanje koji traje  45 do 60 minuta potroši se od 400-800 kalorija.  Obično hodanje istom brzinom saogori 280 kalorija.

Razlika u odnosu na obično hodanje je u tome što se, korišćenjem štapova, angažuje i gornji deo tela, držanje se ispravlja, praktično dobijate dve dodatne ruke ili noge, pa se i sila opterećenja ravnomernije raspoređuje.

Kome je namenjeno nordijsko hodanje?

Nordijsko hodanje je posebno pogodno za sve vas koji:

 • Godinama niste bili fizički neaktivni
 • Stariji ste od 55 godina
 • Imate problema sa zglobovima
 • Imate prekomernu telesnu težinu

Po čemu se razlikuje od trčanja?

Osnovna razlika je u korišćenju štapova sa jedne strane, a sa druge, nedostak faze „leta„. Za razliku od trčanja, kod hordijskog hodanja, u svakom trenutku vam je najmanje jedna noga u kontaktu sa podlogom.

Kod nordijskog hodanja više nam se angažuju mišići gornjeg dela tela, manje noge i gluteus. Disaćete lakše i prirodnije ćete napredovati.

Trčanje pred vežbača stavlja od samog početka izazove treninga u višim zonama inteziteta. Kod nordijskog hodanja, dominantan izvor energije su masti.  Srčani puls vam neće prelaziti 70% maksimuma. 

Dodatna prednost nordijskog hodanja je činjenica da zaista možemo da ga izvodimo svuda. Po asfaltu, ulici, betonu i šljunku, blatu i travi. Dobre i udobne patike i štapovi odvešće vas daleko.

Pozitivni efekti nordijskog hodanja za vežbače

 • Povećanje aerobnog kapaciteta i ubrzavanje metabolizma
 • Angažovanje 90% mišića u telu
 • Jačanje zglobova
 • Podizanje životne energije i blagotvorni psihološki efekti
 • Mršavljenje

Program Škole nordijskog hodanja

Program se sprovodi u formi od po tri treninga nedeljno u trajanju između 60 i 90 minuta. Jedan trening je podeljen u tri dela:

 • Zagrevanje – vežbe razgibavanja, stabilnosti i mobilnosti zglobova (10-15 minuta)
 • Hodanje – hodanje sa štapovima umerenim tempom (30 – 75 minuta)
 • Istezanje – trening uvek završavamo istezanjem mišića (5-15 minuta)

Program sprovode školovani instruktori, profesori fizičke kulture sa DIF-a (Fakultet za sport i fizičku vaspitanje na Košutnjaku) koji su obučeni za rad i treninge u oblasti nordijskog hodanja i rekreacije svih starosnih grupa.

Organizator Škole nordijskog hodanja je Beogradski trkački klub, sportsko udruženje koje od 2011. godine sprovodi programe na bazi trčanja za više od 4000 Beograđana i Beogađanki starosti od 16 pa do 106 godina :)

Detaljne informacija o programu u 2020. godini

Početak i kraj škole

Program kreće 1. aprila 2020. godine ili i pre, a nakon formiranje grupe od 10 vežbača.

Termini i lokacije časova

Utorak i četvrtak 8h – BRC Runners Hub powered by PUSH na 25. maju u ulici Tadeuša Košćuška 78 (lokacija)

Nedelja 8h – Košutnjak ili Ada Ciganlija  (u dogovoru sa instruktorom, svake poslednje nedelje u mesecu grupa pravi izlet na nekoj od lokacija Avala, Bojčinska šuma, Kosmaj, Deliblatska peščara i ostala izletišata koja se nalaze sat vremena voženje od Beograda)