Škola nordijskog hodanja u Beogradu

Na ovoj stranici saznajte više o nordijskom hodanju i o tome kako da nam se priključite na organizovanim časovima u Beogradu! 


AKTIVNI I POSLE PEDESETE!


Nordijsko hodanje je namenjeno svima koji su godinama neaktivni, svim uzrasnim kategorijama od 7-77 godina, onima koji ne vole da trče a žele fizičku aktivnost, osobama sa viškom kilograma, onima koji imaju problem sa zglobovima, lošim držanjem, dijabetičarima, srčanim bolesnicima itd.

Nordijsko hodanje je fizička aktivnost koja ima maksimalan efekat, a minimalan rizik od povreda jednostavno rečeno: NORIDJSKO HODANJE – SAMO DOBRO DONOSI, NIŠTA LOŠE.

Izvorno je nastalo kao letnji trening za skijaše, jako brzo se proširilo na sve druge sportske i starosne grupe. Zaštitni znak nordijskog hodanja su štapovi za hodanje. 

Po čemu se razlikuje od obične šetnje?

Istraživanja su ubrzo pokazala da je i do 46% efikasnije od običnog hodanja zato što:

 • Povećava potrošnju kalorija od 20 do 45 posto
 • Za 30% umanjuje opterećenje zglobova nogu i karlice
 • Pri nordijskom hodanju aktivira se čak 90%  mišića

U prosečnom treningu nordijskog hodanje koji traje  45 do 60 minuta potroši se od 400-800 kalorija.  Obično hodanje istom brzinom saogori 280 kalorija.

Razlika u odnosu na obično hodanje je u tome što se, korišćenjem štapova, angažuje i gornji deo tela, držanje se ispravlja, praktično dobijate dve dodatne ruke ili noge, pa se i sila opterećenja ravnomernije raspoređuje.

Kome je namenjeno nordijsko hodanje?

Nordijsko hodanje je posebno pogodno za sve vas koji:

 • Godinama niste bili fizički neaktivni
 • Stariji ste od 55 godina
 • Imate problema sa zglobovima
 • Imate prekomernu telesnu težinu

Po čemu se razlikuje od trčanja?

Osnovna razlika je u korišćenju štapova sa jedne strane, a sa druge, nedostak faze „leta„. Za razliku od trčanja, kod hordijskog hodanja, u svakom trenutku vam je najmanje jedna noga u kontaktu sa podlogom.

Kod nordijskog hodanja više nam se angažuju mišići gornjeg dela tela, manje noge i gluteus. Disaćete lakše i prirodnije ćete napredovati.

Trčanje pred vežbača stavlja od samog početka izazove treninga u višim zonama inteziteta. Kod nordijskog hodanja, dominantan izvor energije su masti.  Srčani puls vam neće prelaziti 70% maksimuma. 

Dodatna prednost nordijskog hodanja je činjenica da zaista možemo da ga izvodimo svuda. Po asfaltu, ulici, betonu i šljunku, blatu i travi. Dobre i udobne patike i štapovi odvešće vas daleko.

Pozitivni efekti nordijskog hodanja za vežbače

 • Povećanje aerobnog kapaciteta i ubrzavanje metabolizma
 • Angažovanje 90% mišića u telu
 • Jačanje zglobova
 • Podizanje životne energije i blagotvorni psihološki efekti
 • Mršavljenje

Program Škole nordijskog hodanja

Program se sprovodi u formi od po tri treninga nedeljno u trajanju između 60 i 90 minuta. Jedan trening je podeljen u tri dela:

 • Zagrevanje – vežbe razgibavanja, stabilnosti i mobilnosti zglobova (10-15 minuta)
 • Hodanje – hodanje sa štapovima umerenim tempom (30 – 75 minuta)
 • Istezanje – trening uvek završavamo istezanjem mišića (5-15 minuta)

Program sprovode školovani instruktori, profesori fizičke kulture sa DIF-a (Fakultet za sport i fizičku vaspitanje na Košutnjaku) koji su obučeni za rad i treninge u oblasti nordijskog hodanja i rekreacije svih starosnih grupa.

Organizator Škole nordijskog hodanja je Beogradski trkački klub, sportsko udruženje koje od 2011. godine sprovodi programe na bazi trčanja za više od 4000 Beograđana i Beogađanki starosti od 16 pa do 106 godina :)

Detaljne informacija o programu u 2020. godini

Početak i kraj škole

Program kreće 1. aprila 2020. godine ili i pre, a nakon formiranje grupe od 10 vežbača.

Cena

Plaćanje je mesečno, prve nedelje za naredni mesec.   Članarina se ne može preneti na sledeći mesec. Cena prvog meseca 5.400,00 RSD, svaki sledeći 2.400,00 RSD.

Termini i lokacije

Utorak i četvrtak 8h – BRC Runners Hub powered by PUSH na 25. maju u ulici Tadeuša Košćuška 78 (lokacija)

Nedelja 8h – Košutnjak ili Ada Ciganlija  (u dogovoru sa instruktorom, svake poslednje nedelje u mesecu grupa pravi izlet na nekoj od lokacija Avala, Bojčinska šuma, Kosmaj, Deliblatska peščara i ostala izletišata koja se nalaze sat vremena voženje od Beograda)

Prijavite se ovde

Prijavite se ispod u bilo kom trenutku i naš tim će vas kontaktirati sa svim detaljima vezano za program. Broj mesta u programu je ograničen.